ORZECH
- Twarda skorupa to osłona rodziny, miłości, małżeństwa, życia, wartości – trzeba je chronić.
- Pod tą twardą skorupą, osłoną jest życie, cały potencjał, serce rodziny, światło i bezpieczeństwo.
- Żeby wydobyć potencjał wartości trzeba skorupkę zgnieść, ale umiejętnie aby nie uszkodzić tego co jest najcenniejsze w jego wnętrzu.
- ,,Twardy orzech do zgryzienia” trzeba czasu, cierpliwości, wytrwałości, odpowiednich warunków, aby mogło wykiełkować życie, trzeba przebić się przez twardą skorupę problemów.
Jako drzewo orzecha uprawiano już w starożytności. Gałąź obsypaną orzechami uważano za symbol obfitości.
Orzechy były symbolem płodności, miłości i małżeństwa, a także znakiem mądrości, stałości i cierpliwości.
Nic dziwnego, owoce orzecha to prawdziwy skarb. Wysokie wartości odżywcze orzechów znane są od najdawniejszych czasów.
Orzechy zawierają dużo dobrze przyswajalnego przez organizm ludzki białka, błonnik, witaminy A, B1, B2, C, PP oraz E – określoną mianem witaminy młodości oraz cenne pierwiastki, m.in. fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Zawierają też tłuszcze bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy oraz kwas linolowy, których nasz organizm nie potrafi zsyntetyzować i musi otrzymać w pokarmie.
Kwas linolowy spełnia doniosłą rolę w przemianie tłuszczów i cholesterolu oraz w istotnym stopniu zmniejsza skłonności do tworzenia się zakrzepów krwi.